Petičný výbor Za zachovanie HR NEV v Prešove sa nevzdáva

25.09.2003 Celý región

Petičný výbor Za zachovanie Hlavnej redakcie národnostno-etnického vysielania Slovenského rozhlasu (HR NEV SRo) v Prešove sa i napriek tomu, že redakciu už p...
Petičný výbor Za zachovanie Hlavnej redakcie národnostno-etnického vysielania Slovenského rozhlasu (HR NEV SRo) v Prešove sa i napriek tomu, že redakciu už presťahovali do Košíc nevzdáva. Jeho predseda Milan Sidor na tlačovej konferencii v Prešove 9. septembra vyhlásil, že budú v zápase pokračovať v zmenených podmienkach a inými prostriedkami.

Výbor neukončil svoju činnosť aj preto, ako povedal Pavol Bogdan, dnes už bývalý redaktor tejto redakcie, pretože doteraz sa podľa dostupných informácií Ústavný súd SR nezaoberal ich sťažnosťou. Rovnako nekonal ešte vo veci žaloby na ústredného riaditeľa SRo Jaroslava Rezníka Najvyšší súd SR. Obe podania urobili ešte v máji t. r.
Petíciu s podpismi 20 273 občanov odovzdali predstavitelia výboru 3. septembra t. r. Národnej rade SR.
Bogdan upozornil, že presunom do Košíc sa zmenilo aj postavenie HR NEV, pretože do svojho fungovania v Prešove bola podriadená priamo programovému riaditeľovi SRo. V Košiciach je to už len odborná redakcia, spadajúca pod riadenie hlavného sekretára štúdia Jána Lašáka a ten bol aj vymenovaný za jej vedúceho, a to - ako Bogdan, dnes nezamestnaný, zvýraznil - bez akéhokoľvek konkurzu. Rezník pritom sľúbil, že po presune do Košíc postavenie HR NEV zostane zachované.
Predseda Ústrednej rady Zväzu Rusínov-Ukrajincov Slovenska Ivan Laba na konferencii charakterizoval presťahovanie HR NEV ako krok, ktorý zničil posledný symbol tejto národnostnej menšiny v Prešove. Na margo toho, že nikto z ústavných činiteľov nereagoval na výzvy petičného výboru, povedal, že pre Slovensko je smutné, ako tieto osoby ignorujú petíciu, ktorú podpísalo 20 tisíc osôb. \"Odstúpime to celé Rade Európy a budeme sa pýtať, či bol náš zápas správny, \" dodal. Podľa Labu príčiny tohto stavu sú aj v tom, že v SR stále niet zákona o národnostných menšinách, o ich inštitúciách a spôsoboch ich financovania.

(jj)
 

Vyberte región